Henriëtte Hofman is de nieuwe stadsdichter van Nijkerk. Dit is woensdagavond 9 juni bekend gemaakt. Ex-stadsdichter Bert Jurling droeg het stokje aan haar over. “Vaarwel, vaarwel” waren de laatste woorden van een gedicht van Bert Jurling. Daarna mocht Hofman van zich laten horen in haar nieuwe functie.
In 2013 werd de allereerste stadsdichter, Anita Mensink, aangesteld. In 2017 de tweede stadsdichter Bert Jurling. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: “Er is sinds de gemeente een stadsdichter heeft veel gebeurd. Bert heeft in de laatste jaren poëzie in het straatbeeld zichtbaar gemaakt. Binnenkort komt er een poëzieroute tot stand. Wij zien de stadsdichter als een persoon die verdieping brengt in poëzie.” Een stadsdichter moet volgens wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh verbindend zijn en werken aan maatschappelijke thema’s: “Soms heb je een gedicht nodig om uit te schreeuwen wat het hart niet kan. Je kunt als stadsdichter ook een gemeenschap triggeren.”
Waarom een stadsdichter?
Er gebeurt zoveel in het mooie Nijkerk. We lezen erover in de krant. Mensen praten er over. Maar een stadsdichter kijkt hier op een eigen poëtische manier naar. Een stadsdichter ziet wat anderen niet zien en schrijft wat anderen niet durven te noemen. Een stadsdichter laat emoties in gedichten zien en zet mensen aan het denken. De pen van de stadsdichter is zoet, grappig en scherp. En als geen ander kan een stadsdichter eigen werk professioneel voordragen.
Bekijk hier het filmpje van het overdragen van het stokje van het stadsdichterschap van Bert Jurling aan Henriëtte Hofman.
Bekijk hier het filmpje over een interview met Bert Jurling